Dietetyka to stosunkowo młoda, ale dynamicznie rozwijająca się dziedzina medycyny, która skupia się przede wszystkim na kompleksowej diagnostyce i leczeniu zaburzeń żywienia (nietolerancje, alergie i inne schorzenia układu pokarmowego, bulimia, anoreksja itd.), nadwagi i niedożywienia. Ważnym elementem pracy specjalistów z poradni dietetycznej jest także profilaktyka oraz promocja zasad zdrowego odżywiania.
W naszej poradni dietycznej pomagamy osobom cierpiącym na liczne choroby, w których niezbędne jest stosowanie specjalnej diety, takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, hiperlipidemia, cukrzyca, nadwaga, otyłość, niedowaga, dna moczanowa, choroba wrzodowa, refluks żołądkowo-przełykowy, nieżyt żołądka, choroby zapalne jelit, zespół jelita nadwrażliwego, choroby wątroby, trzustki i nerek, kamica żółciowa, nowotwory itd.
Podstawą leczenia schorzeń układu pokarmowego oraz zaburzeń żywienia jest szczegółowy wywiad dotyczący trybu życia oraz odżywiania się pacjentów. Na tej podstawie i w oparciu o zlecone badania, takie jak analiza składu ciała i badania laboratoryjne, nasi specjaliści poszukują najbardziej optymalnych metod leczenia oraz układają indywidualne plany diety, uwzględniające ograniczenia i potrzeby pacjentów, wynikające z ich stanu zdrowia, wieku czy płci.